Panagiota Theofilatou – Thesis progress

2010/05/16

Έρευνα πεδίου.  Στόχοι και  κατανόηση προβληματικού χώρου.

βιβλιογραφία: Designing for the Digital Age, Kim Goodwin και Interaction Design

2010/04/7

Μελέτη υφιστάμενων παραδειγμάτων ψηφιακής τεχνολογίας στον αστικό δημόσιο υπαίθριο χώρο. Κατηγοριοποιήσεις και τεχνολογίες.

2010/01/26

Αρθρογραφία:

  1. Amnon Dekel1, Yitzhak Simon, Hila Dar, Ezri Tarazi,Oren Rabinowitz andYoav Sterman, Adding Playful Interaction to Public Spaces
  2. Karen Johanne Kortbek, Interaction Design for Public Spaces

Στα papers, η προσθήκη τεχνολογίας στον υπάρχων αστικό εξοπλισμό γίνεται κυρίως για δύο λόγους: πρώτον να επεκτείνει την εμπειρία του χρήστη και δεύτερον να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων. Πως όμως, αυτό το νέο μοντέλο για αστικό εξοπλισμό με ενσωματωμένη ψηφιακή τεχνολογία θα αναπτυχθεί και με ποιους όρους για τους χρήστες και κατά επέκταση για την πόλη;

Επιχειρώντας να προσεγγίσω τον προβληματικό χώρο, δηλαδή τι θα μπορούσαν εξυπηρετούν οι εφαρμογές διαδραστικών ψηφιακών τεχνολογιών στο δημόσιο αστικό χώρο, κινήθηκα γύρω από ερωτήματα που αφορούν την ίδια τη φύση και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου. Δηλαδή στην εποχή μας, την εποχή της πληροφορίας και της κοινωνίας του διαδικτύου, ποια είναι η συμβολή του δημόσιου χώρου τόσο στον κάτοικο όσο και στην πόλη.

Βιβλιογραφία:

  1. Helen Sharp, Yvonne Rogers, and Jenny Preece, Interaction Design: Beyond Human-Computer Interaction, 2nd ed. (Wiley, 2007).
  2. Τσουκαλά Κυριακή, Παιδική αστική εντοπιότητα, (Τυπωθήτω, 2006)
  3. Συγκολλιτού Έφη, Περιβαλλοντική Ψυχολογία, (Ελληνικά Γράμματα,1997)
  4. Κοσμόπουλος Πάνος, Περιβαλλοντική Κοινωνική Ψυχολογία, Η Αντίληψη του Χώρου, (University Studio Press,2000)
  5. Αλεξάνδρα Γακή, Κατανάλωση και Δημόσιος Χώρος, (Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός του χώρου, Κατεύθυνση ΙΙ: Πολεοδομία – Χωροταξία, 2009)
  6. Η αισθητική των πόλεων και η πολιτική των παρεμβάσεων, συμβολή στην αναγέννηση του αστικού χώρου, Πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου, (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ, 2004)
  7. Dreyfus H., Το Διαδίκτυο, (Κριτική, 2003)

Μέσα από τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι ο δημόσιος χώρος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την καθημερινότητα μας και ότι η ποιότητα του είναι υποδεικνύει και την ποιότητα ζωής σε μια πόλη. Εντούτοις, στην εποχή μας παρατηρούνται κάποια προβλήματα που πιο πολύ έχουν να κάνουν με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τα πρότυπα που αυτός υπαγορεύει. Ίσως οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορέσουν να δώσουν κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα, αλλά με τον κίνδυνο μήπως γίνουν απλώς παιχνίδια εντυπωσιασμού (που στην τελική δεν είναι και τόσο κακό γιατί χρειάζονται και στοιχεία μέσα στην πόλη που να συμβάλουν στην αισθητική μας καλλιέργεια, απλώς γρήγορα γίνονται παρωχημένα).

2010/01/2

Μια μικρή έρευνα σχετικά με τα υλικά και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην ΙΑ και όχι μόνο:

Michelle Addington and Daniel L. Schodek, Smart Materials and Technologies in Architecture (Architectural Press, 2004).

2009/12/3

[έρευνα στην interactive architecture]

παράδειγμα αρχιτεκτονικής κυρίως bio-digital αρχιτεκτονικής και ενσωμάτωσης τεχνολογιών:  http://naxnews.squarespace.com/architecture/2009/10/25/eco-pods.html

2009/11/30

….

2009/9/30

Ορισμός Θεματικής Περιοχής.