ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

dimitris-darzentas

[Νέα έκθεση 2009]

Ο χώρος τέχνης William James σας προσκαλεί
στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Δημήτρη Δαρζέντα
την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009, από τις 7:00 μμ μέχρι αργά.

Ο ζωγράφος Δημήτρης Δαρζέντας (Αθήνα 1915-2001) υπήρξε μαθητής του Κ. Παρθένη. Στη θεματογραφία του κυριαρχούν τα τοπία, νησιωτικά και στεριανά. Με πλατειές επιφάνειες χρώματος πλάθει τους όγκους, προσέχοντας την προοπτική απόδοση του χώρου.

«H αμεσότητα με την οποία μεταφέρει ο Δαρζέντας την συγκίνησή του από τη φύση βρίσκει μια ποικιλία τόνων για να εκφραστεί. Η παλέτα του γίνεται πλούσια, η πινελιά του έχει ρυθμό. Γενικά ο ρυθμός του, ευλύγιστος ακολουθεί την αίσθησή του για να αποδώσει την κίνηση, το φως, την ατμόσφαιρα του τοπίου. Έτσι εξασφαλίζει στα έργα του τη δροσιά του αβίαστου και του πηγαίου που ξέρουμε πόσο δύσκολα μπορεί να την κατακτήσει κανείς.» Ελένη Βακαλό «Ζυγός», 1958.

Όπως έχει γράψει ο επίκουρος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θάνος Χρήστου «ζωγραφική του χρωματικού πάθους μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή του Δημήτρη Δαρζέντα. Η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν μένει στα εξωτερικά χαρακτηριστικά και την επιφάνεια αλλά διεισδύει στο βάθος με σκοπό να αποδώσει χωρίς να αφηγηθεί, να υμνήσει χωρίς να κολακεύσει, να δει την αλήθεια χωρίς να ωραιοποιήσει. Και τελικά δικαιώνεται το αποτέλεσμα των προσπαθειών του δημιουργού αφού κατορθώνει να κάνει την πραγματικότητα ποίηση και το συναίσθημα χρώμα».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009.
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή: 11:00 – 14:00, Τρίτη – Παρασκευή: 18:00 – 21:00, Δευτέρα και πρωινά Τρίτης κλειστά.

———————–

χώρος τέχνης William James, Υμηττού 64 15561 Χολαργός,
τηλ: 2106534326, email: jamesw@otenet.gr, www.wjames.gr